Cercar en aquest blog

dijous, 2 de juny del 2011

L'organització política dels estats

FORMES D’ORGANITZACIÓ POLÍTICA



Els règims polítics:
-Forma d’organització del poder polític.

Es classifiquen en:


-Autoritaris: el poder és en mans d’una persona, un grup, o una classe social que imposen normes a la resta.

-Participatius: el conjunt dels ciutadants participen en l’elaboració de les normes. Sorgit a Anglaterra al S.XVII com a oposició a l’absolutisme.



Democràcia:Forma de govern en que el conjunt dels ciutadans elegeix per votació els    governants polítics. Sistema estès arreu del món i tot i ser no molt bo és el menys dolent.


Dictadura:
Forma de govern que s’oposa a la democràcia en que el poder és en mans d’una persona,o una institució que es caracteritza per haver-hi tirania, despotisme i egoisme.

Monarquia:
Forma de govern en què el poder és en mans del cap d’estat; el rei, la reina, o l’emperador. El càrrec és vitalici i hereditari entre els membres d’una dinastia.

República:
Forma de govern en què tots els carrecs polítics són elegits pels ciutadans. El cap d’estat és el president de la república elegit pel parlament o bé per elecció popular i disposa d’un mandat limitat a un cert nombre d’anys.






ESTATS CENTRALISTES I ESTATS FEDERALS


Estats centralistes:
Forma d’organització política uniforme per a tot el país, en contrast amb la pluralitat de jurisdiccions i administracions. Forma unitària d’organització basada en els principis d’unitat, uniformitat i centralització. A partir de l’’estat centralista ha sorgit l’estat autonòmic.



Estats federals:
Forma d’organització política d’on el poder s’exerceix des de dues instàncies: la central i la de cada estat membre. La federació disposa d’òrgans de govern propis: el parlament, el govern i els tribunals de justícia. Els diferents estats disposen de constitució pròpia que estableix l’organització política en aquell estat.



LA DEMOCRÀCIA.
  • És un sistema de govern que significa govern del poble.
  • La sobirania nacional: El poder prové del poble,pot establir lleis fonamentals de l'Estat i el seu sistema de govern.
  • El sufragi universal: Homes i dones majors d'edat poden votar.
  • Divisió dels poders: Legislatiu (elaborar lleis) parlament. Executiu (governar d'acord amb la llei) govern i administració. Judicial (aplicar la llei) jutges i tribunals. (Controlar-se mútuament)
  • Drets individuals: Tothom té uns drets, el més important és la llibertat (d'expressió, de consciència, de reunió...)El límit de la llibertat de cadascú i és la llibertat dels altres. Dret de la vida, integritat física, intimitat, seguretat i drets econòmics i socials com el treball.
  • La igualtat davant la llei: Tothom té els mateixos drets i deures.

  • Les eleccions

  • S'executen mitjançant el sufragi universal. Cada representant al parlament representa un nombre similar d'electors.
  • Els candidats s'agrupen en partits polítics per aconseguir el suport de la població. Associacions que reuneixen persones amb idees comunes i que presenten un programa d'actuació en el parlament.
  • El parlament i el govern.

  • Parlament: poder legislatiu, aprovar lleis i elaborar-ne. Proposa el cap d'estat i el cap de govern que després es sotmetrà a l'elecció del parlament. El cap d'estat designa el cap de govern (president o primer ministre) que constitueix el poder executiu, cada ministre s'ocupa d'un tema diferent.

  • El govern ha de tenir la confiança del parlament. Així governa el partit amb la majoria absoluta de diputats i la resta de diputats formen l'oposició.

  • El parlament controla el poder executiu i així pot interpel·lar les actuacions del govern. De vegades diferents partits es presenten en una mateixa col·laboració.
  • Per resoldre els conflictes que puguin sorgir en els diferents poders de l’Estat, en els estats democràtics hi ha un tribunal constitucional.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada