Cercar en aquest blog

dijous, 2 de juny del 2011

L’ORGANITZACIÓ DE LES NACIONS UNIDES

-Orígens i finalitats
L’organització de les Nacions Unides (ONU) (http://www.un.org/)va néixer en acabar la segona guerra mundial. La Carta de les Nacions Unides va ser aprovada a la conferència de San Francisco (1945). A la reunió hi van assistir representats de 51 estats.
L’ONU té com a objectius fonamentals mantenir la pau i la seguretat internacionals, fomentar la cooperació entre els diversos estats i assegurar el respecte dels drets humans i de les llibertats fonamentals. Per aconseguir-ho, les Nacions Unides poden aprovar l’establiment de sancions contra els països que posen en perill la pau mundial i, fins i tot, poden utilitzar forces militars (cascos blaus).Les principals institucions de l’ONU són: l’Assemblea General, el Consell de Seguretat,la Secretaria General, el Tribunal Internacional de Justícia i el Consell Econòmic i Social.
   
-L’Assemblea General
L’Assemblea General està integrada per tots els estats membres de l’ONU, cadascun dels quals té un vot. És el principal òrgan de deliberació de les Nacions Unides, i les seves decisions orienten la política i les tasques de l’organització. (http://es.wikipedia.org/wiki/Asamblea_General_de_las_Naciones_Unidas)

-El Consell de Seguretat
És el govern de l’ONU. Està format per quinze països: per una banda els païsovencedors de la Segona Guerra Mundial,  que en són membres permanents i per l’altra banda deu països més escollits per l’Assemblea General per a un periode de dos anys.
Els membres permanents són els únics que tenen dret de vet, mitjançant el qual cadascun pot bloquejar l’aplicació de qualsevol acord aprovat pel Consell de Seguretat. La Carta de les Nacions Unides estableix que el Consell de Seguretat té la responsabilitat de mantenir la pau i la seguretat internacionals, i que tots els països membres han de complir les seves decisions. El consell de seguretat pot decidir l’adopció d’algunes mesures.
http://www.perillderiqueses.org/index.php?option=com_content&view=article&id=701&lang=fr
       
-La Secretaria General
Formada per funcionaris internacionals que desenvolupen la tasca quotidiana de l’organització. El seu cap és el secretari general (nomenat per l’Assemblea general).
El secretari general o altres representants de l’ONU excerceixen tasques de meditació
per evitar l’esclat de nous conflictes o engegar procesos de pau.

-El Tribunal Internacional de Justícia
El Tribunal Internacional de Justícia és l’òrgan judicial principal de les Nacions Unides.
La seva missió és jutjar en els litigis entre els estats membres de l’ONU. El tribunal està format per quinze magistrats elegits per l’Assemblea General i el Consell de Seguretat. Els magistrats són escollits pels seus mèrits i no per nacionalitats (no hi pot haver dos magistrats del mateix país)

-El Consell Econòmic i Social
Coordina la tasca econòmica i social de les Nacions Unides i dels òrgans i institucions que constitueixen el sistema de les nacions unides.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada